Monografie

Istorie Aprilie 6, 2014

Sat component al oraşului Săveni, din 1968, situat în vecinătatea vestică, nord-vestică de Petricani şi la est de satul Ştiubieni, la circa doi km vest de Săveni, pe dreapta Pârâului Başeu, străbătut de DJ 292.

Cea dintâi aşezare cu numele Chişcăreni a fost întemeiată la est de actualul sat Negreni şi la vest, nord-vest de satul Ştiubieni, la locul numit La Movilă, pe moşia Ştiubieni, atunci în stăpânirea familiei Neculai şi fiul său Iordache Rosetti Roznovanu. Moşia cu numele Chişcăreni este menţionată în 1850[1], probabil era şi un sat mic sau o odaie, care şi-a luat numele de la mulţimea chişcarilor (soi de peşte) din iazul situat la sud-vest, pe Pârâul Başeu.

În perioada aplicării Legii rurale din 1864, stăpânul moşiei Ştiu­bi­eni a cedat teren pentru împroprietărirea clăcaşilor din Chişcăreni în partea de est a satului Ştiubieni şi la vest de satul Petricani, teren puternic deni­velat şi mai slab pentru agricultură. Pentru strămutarea locuinţelor săte­nilor, stăpânul moşiei a dat fiecărui locuitori, ca ajutor, câte cinci galbeni.

Satul vechi Chişcăreni a avut şi biserică, cum rezultă din raportul preotului din cătunul Chişcăreni, adresat protopopului din Dorohoi la 5 noiembrie 1866[2], privind nevoia de strămutare a bisericii în cătunul Petricani, unde s-au mutat şi toţi locuitorii din satul Chişcăreni, dar nu se cunoaşte soarta acestei biserici, căci satul Chişcăreni a rămas deservit religios de biserica din satul Petricani, din vecinătatea estică. După înfiinţarea Parohiei Chişcăreni, în 1995, s-a amenajat un paraclis în casa săteanului Ioan Cricleviţ, în curtea căruia a început construcţia bisericii cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, prin strădania preotului Ovidiu Cojocaru şi cu contribuţia credincioşilor.

Şcoala din satul Chişcăreni s-a înfiinţat în anul 1926 şi a funcţionat în casele sătenilor Nică Zarif, Ilie Vizitiu, Neculai Covaliu până la darea în folosinţă a localului propriu în anul 1936, localul actual al grădiniţei de copii. Primul învăţător a fost Dumitru Striblea. Localul actual al şcolii s-a construit între anii 1962-1963.

Şcoala funcţionează de la înfiinţare şi până în prezent numai cu clasele I-IV.


[1] Foaia sătească a principatului Moldovei, Iaşi, 1850, p. 144.

[2] Arhivele Statului Botoşani, Documente IV/61.